Legfrissebb fórum hozzászólás Általános csevej Úgy látom,az új "profi" szakértők vezetésével,nagy hulladék lett a tó!
Nyitvatartás:


non-stop

Időjárás

Tilalmi időszak:
A napijegy megváltásához érvényes éves állami horgászjeggyel és fogási naplóval kell rendelkezni!

Krizsanyik Ádám véleményezése a kialakult helyzetről

Levél

Tisztelt Spottársak !

A honlapon megjelent hozzászólások nagy részével egyetértek, valóban változásra van szükség annak érdekében, hogy HÁZIRÉT visszanyerje jó hírét a horgászok körében, azonban úgy gondolom a tisztán látás érdekében nem árt tisztázni pár dolgot amin a hozzászólásokban sokat átsiklottak.

A tavat 7 Egyesületből alakult EGYESÜLÉS üzemelteti. Az alapszabály szerint minden egyesület 1-1 tagot delegál az igazgató tanácsba. Ezek a delegált tagok képviselik az Őket megválasztó horgászok érdekeit, éves munkájukról pedig kötelesek minden évben a közgyűlésen egyesületi sporttársaiknak beszámolni.

Én magam több mint 30 éve titkárként dolgozom a 43.sz ÉPÍTOK HE-nél. Az egyesület megalakulása óta minden évben megtartottuk a közgyűlést, elszámoltunk tagjainknak az éves pénzügyi gazdálkodással, a vezetőség munkáját felügyelő bizottság ellenőrzi, akik tapasztalataikról szintén beszámolnak a közgyűlésnek. A HÁZIRÉTI tó átadása óta nálunk az igazgató tanácsba delegált képviselő a közgyűlésen minden évben tájékoztatást ad az egyesülésben egész évben végzett munkájáról, a tó gazdálkodásánál, irányításánál felmerült problémák alkalmával képviselt egyetértő vagy ellenző szavazatairól. Tagjainkat pontosan tájékoztattuk a tulajdonjoggal kapcsolatos hosszú évekig tartó perek állásáról, arról hogy miért hiúsult meg sok évvel ezelőtt a trükkökkel tűzdelt adás-vétel, arról, hogy jelenleg egyenlőre titokzatos módon szüneteltetett, de a tulajdonosok által az EGYESÜLÉS ellen indított sok évre visszamenőlegesen követelt milliós nagyságrendű bérleti díj tárgyában indított per hogyan áll./ Bérleti díjat követelnek a csónakok , a horgászok által épített stégek alatti vízterületekért, az ORSZAK által épített halőrházért, a WC és zuhanyzóhelységért. Nevetséges! / A Víztározót az alapító vállalatok építették, amelyek sokak bánatára megszűntek és a Rozmaring Tsz mint az építoközösség gesztora különböző trükkös földcserék és a " RÉGI JÓ KAPCSOLATOK " felhasználásával privatizálta, talán jobb kifejezéssel kisajátította a közös tulajdon nagy részét.. A még létező vállalatok ezt nem vették tudomásul és beperelték a gesztort. Érdekes módon a per hosszú időre altatva lett a bíróságon, majd amikor már nem voltak vállalatok és elült a balhé jelentkezett a rozmaring az igényeivel, bérleti díj, beleszólási jog a horgászatba, a tó üzemeltetésébe stb. Ekkor a JOGUTÓD horgászegyesületek /ORSZAK. 43 sz ÉPÍTOK a többi vagy nem tudta igazolni a jogutódlást vagy egyszerűen kifaroltak a perből / és a PEMÜ vállalat kérésére a per folytatódott. Sajnos a jog útvesztoiben ügyvédeink alul maradtak és a bíróság tulajdonosként a ROZMARING vagyonkezelőt, a Pilisvörösvári Önkormányzatot és az időközben a munkaterápiás intézet földterületét megvásárló MAGÁNTULAJDONOS társaságot nevezte meg. Kértük a bíróságtól, hogy akkor számoljanak el a bevitt vagyon arányában velünk. Erre készültek mindkét fél részéről szakértői vélemények, amelyekben megállapításra került, hogy az eltelt éveket figyelembe véve a három felperesnek mennyi pénz jár. Ekkor jött az újabb trükk, a tulajdonosok képviselője bejelentette a bíróságon, hogy nem akarnak elszámolni, hiszen a továbbiakban is biztosítják a zavartalan és az eredeti megállapodás szerint horgászatot az egyesületeknek. Hát ez az igazság és most ott tartunk hogy ismét perelnek minket. Erről minden tagunk tájékoztatva lett, aki eljött a közgyűlésre.,
Közgyűléseinkre minden esetben meghívjuk a tógazdát, ahol tagjaink közvetlenül elmondhatják észrevételeiket, kritikájukat.
Amennyiben olyan kérdésben kell dönteni képviselőnknek amiben a HE vezetése sem tud egységes álláspontot kialakítani és úgy érezzük, hogy szükség van a tagság véleményére, megerősítésére, rendkívüli közgyűlést hívunk össze, Az utóbbi években 2 alkalommal is ezt tettük.
Igazgató tanácsi képviseletünket a tagság a közgyűlésen évenként megerősíti vagy lecseréli szavazatával, meghatározva azt is hogy az üléseken való részvételének akadályoztatása esetén ki és hogyan helyettesítheti.

Lehet, hogy a hozzászólók egyesületeinél, nem volt közgyűlés? A felvetések egy részénél ezt kell feltételezni. Sporttársaim, közgyűlést a tagok is összehívhatnak és ha a vezetőikkel, vagy azok munkájával elégedetlenek számon lehet kérni, le lehet váltani. De csak a saját egyesületüknél, ahogy azt a törvény és az egyesület alapszabálya előírja. .Ha minden egyesület megfontolt szavazással küld képviselőt az igazgató tanácsba, akkor garantáltan javul a munka minősége, tájékozottabbak lesznek a horgászok.

A Huszti Gáborék beadványáról

A Gáborral hosszú órákat töltöttünk el az EGYESÜLÉS és az Ő általuk készített költségvetés összehasonlításával. Sporttársaim megállapítható, hogy csodák nincsenek Lényeges különbség a két formula között nincs. Vannak állandó költségek / bér, anyag és egyeb üzemelési költségek, könyvelés, jogi képviselet stb. / amik mindkét formulában, ugyan más felbontásban, de szinte forintra megegyeznek.A maradékból lehet halasítani.

Hogyan lehet a gazdálkodást javítani?
Ha a költségeket nem tudjuk lefaragni, a bevételeket kell növelni. Az Igazgató tanács megemelte a területi jegyek árát, csónakpénzt vezetett be. Van is kritika bőven. Gáborék még a konténervárosért is pénzt kérnének. Lehet igazuk van.
Gáborék a 7 egyesületi verseny mellé, még legalább ennyi pénzdíjas versenyt rendeznének, ráadásul vannak több naposak is, 14 hétvégén vagy legalább egyik napján le lenne zárva a tó egy része. Kiváló bevételi forrás, jó reklám, de kérdés mit szól a 7-800 tag többsége, mit szólnak a napijegyesek ahhoz, hogy az egyik oldalon a verseny, a másikon pedig a folyamatos horgászat miatt a sátrakkal tüzdelt parton nem lehet helyet találni
Pályázati pénzekről írt valaki a fórumon. Pályázni csak tiszta viszonyok mellett lehet, hol adnak pénzt olyan egyesülésnek, amelynek a halászati jogát is perrel támadták meg a tulajdonosok / Rozmaring és a magántulajdonosok egyaránt/

Sporttársak a következő kérdés, milyen halat telepítsünk a tóba. Sokan követelik a nagyhalak telepítését. Beraktunk Br 2.654.300.- forintért 2090 kg nagyhalat1000 ft + ÁFA egységáron. Könnyű kiszámolni, ez átlag 8 kg-ot figyelembe véve 261 db halat jelent. Ha ennyi pénzért átlag 2 kg -os halakat telepítünk Br 600.- forintos egységáron akkor 2.212 darab hal kerül a tóba. Én az utóbbi mellett kardoskodtam, mert a kapási esélyek megsokszorozódtak volna tagoknál, napijegyeseknél egyaránt. A szavazásnál kisebbségben maradtunk.. Állítólag a horgászok többsége ezt igényelte, és sokak úgy gondolják ettől több lesz a napijegyes horgász.

Az ellenőrzésről és a fegyelemről és a környezetről. Természetesen javítani kell minden területen, de kérdem egy halőr hogyan tud éjjel ellenőrizni is meg napijegyet is kiadni Besegíteni tudnak a társadalmi halőrök, akik törvényesen egyedül nem ellenőrizhetnek csak a halőrrel közösen intézkedhetnek. Tehát ezt a problémát is le kellene kezelni, valószínűleg egy újabb éjszakás halőr alkalmazásával. Hoz ennyi plusz bevételt az állandó éjszakai horgászat ?
A környezetre minden horgásznak vigyáznia kell, a szemetes helyre nem ülhet le, vagy ha leül össze kell takarítania, egyébként Ő a felelős. Betartottuk ezt sporttársak,megköveteltük ezt egymástól ? Bizony nem, ezért külön szemetest kell alkalmazni sok pénzért, vagy pedig eléggé elítélhető módon a halőrökkel gyűjtetjük a szemetet. Nekünk is változnunk kellene !

Mennyi halat vihetünk el. Javasoltuk a darabszám mellett az évenként elvihető halmennyiség kilóban történő korlátozását. Véleményünkkel kisebbségben maradtunk Pedig tudomásul kell venni, hogy a befizetett pénz kb. felét az üzemeltetésre kell költeni, a másik felét lehet csak halértékben elvinni, ez pedig max 40-50 kilogramm halat jelent. Nem ritka a 120-150 kilogramm halat hazavivő horgász. Aki ennyi halat akar hazavinni az fizessen újabb halasítási díjat ami természetesen kevesebb mint az éves díj, hiszen egyszer már fizette a tag az éves fenntartási díj ráeső részét. A bevezetés ellenzői szerint az átlagfogás kevesebb, mint az előzőkben leírt mennyiség. Sportársak ez egyáltalán nem baj. Ez is lehet az a pénz amiből lehet fejleszteni, több halat telepíteni. Lehet ezen vitatkozni, de el is lehet azon gondolkozni, hogy HÚSHORGÁSZOKRA szükség van-e ezen a tavon. Lehet kedvezményeket adni nyugdíjasnak vagy más címen, de tudomásul kell vennünk, hogy valahol ezt is egy vállalkozásnak kell tekinteni a mai világban. Sajnos !!!

Bojlizásról ! A minap beszélgettem egy horgásztársammal erről a témáról. Minden tónál a bojlis horgászatra külön szabályok vonatkoznak. Beszélgetésünkön elmondja a spori, hogy Ő tulajdonképpen BOJLIS horgász, hétvégeken általában kinn van, beetet, de ha napközben nem megy a hal akkor beül a csónakba és kimegy úszózni. Ez szerintem nem jó így. Milyen szabályok vonatkoznak erre a horgászra, hogy lehet megkülönböztetni a bojlis és az egyszerűen egész hétvégén a tavon folyamatosan horgászó sporit. Az egyik vihet el halat a másik nem. Ezt is szabályozni kéne. Jobb helyeken a BOJLIS horgászok kijelölt helyen, előre regisztrált foglalással horgásznak. Jelenleg a kb 5 km-es szakaszon mindenki ott ver sátrat ahol akar, vegyesen ülnek a bojlis és az " egyszerü " horgászok a parton. Információm szerint sok horgászt ez zavarja. Megengedhető-e, hogy valaki leveri a sátrat a parton, vagy egy stégen akár hetekre, sőt hónapokra, amikor nem horgászik akkor lezárva otthagyja,elmegy dolgozni, foglalva mások elől a helyet. Ezen is el lehetne gondolkodnunk ,és nem személyeskedni akartam, nem a bojlisok ellen beszéltem, de véleményem szerint a jelenlegi állapot tarthatatlan, újra kell gondolni és szabályozni.

LOPJÁK A HALAT írja a fórumon az egyik spottárs. Valószínűleg igaza van. Látta, hogy a csónakban otthagyja a halat valaki azért, hogy majd azt a halőr értékesíti. Ezzel akkor lehet valamit kezdeni, ha azt is leírja ki volt az a horgász, melyik halőr adja el a halat. Sporttársak konkrétan, bizonyíthatóan, vagy az ilyen megnyilatkozások egyszerűen becsületsértések és ezért adott esetben felelni kell majd. Én biztos vagyok abban, hogy a házi réten horgászó emberek nagy többsége becsületes és betartja a szabályokat legyen az napijegyes vagy tag egyaránt, azonban nincs az a tógazda és nem is lesz soha egy ekkora tavon, aki a " néma " a másikkal ütköni nem akaró horgászok segítsége nélkül rendet tud teremteni. Az országos horgászrend szerint, minden horgász kötelessége szabálytalankodó társát figyelmeztetni, a szabálytalanságot a halőrnek jelenteni. Sporttársak ezen a fórumon lehet és kell is a problémákról beszélni, megfelelő stílusban, de " tolvaj bandázni " mindenkit egy kalap alá helyezni, konkrétumok bizonyítékok nélkül úgy gondolom, hogy nem korrekt sőt megengedhetetlen, és az ilyen alpári stílusú megnyilvánulásoikat igen is cenzúrázni kell.

Végezetül a tó alkalmazottjairól. Sokat kapott a tógazda, követett el hibákat, hiszen úgy néz ki, hogy elvesztette a horgászok bizalmát, azokét is akik még nem is olyan régen együtt horgásztak vele vagy barátainak mondták magukat. A felvetett problémák egy részével egyet lehet érteni, de én nem tudok mit kezdeni olyan hozzászólásokkal melyek mindenféle konkrét bizonyítékok híján, szóbeszéden feltételezéseken alapuló alpári stílusú , vagy alaptalan gyanúsítgatás. A kialakult helyzethez nyilvánvalóan nagymértékben hozzájárult a tógazda és a beosztott halőrök munkamorálja, magatartása esetleges hanyag munkavégzése, de nem lehet letagadni az igazgató tanács felelősségét sem, hiszen engedte a dolgokat idáig fajulni.
Nyilván változtatásra van szükség , ami valószínűleg személycseréket von maga után minden vonalon. Spottársak végezetül csak annyit szeretnék ajánlani, hogy ha minden egyesület közgyűlése beszámoltatja delegáltját rendszeresen a végzett munkáról, úgy a megfelelő tájékozódás után a tagok igényeiket képviselőik útján érvényesíteni tudják a többségi vélemény figyelembe vételével illetve azt tudomásul véve.
Ezt tartalmazza az egyesülés alapszabálya.

Sporttársi üdvözlettel:

Krizsanyik Ádám
43.sz Építok He titkára

Tel 06 30 9424 953

Új hozzászólás

Hozzászólás küldéséhez először jelentkezz be, vagy regisztrálj!

Hozzászólások (4)

nyurgaponty666 2012-02-14 21:01:11
Ez egy kicsit szomorú ! ha csak 3 embernek van reakciója erre 1 nap alatt !
nyurgaponty666 2012-02-13 20:24:12
Szia Ádám ! Most a "magam " nevében szeretnék hozzászolni a Részletes ,Sok mindenre kiterjedő tájékoztatásodhoz ! Nagyon szépen KÖSZÖNÖM .Melczer " Klímás " Feri:):):):):):)
vigbandi 2012-02-13 17:31:01
Teljes mértékben igaza van Krizsanyik úrnak. Valahogy így kellene tájékoztatni a tagságot!
De ez még kevés, mert az egyesülés döntéseit is ismertetni kellene. Felteszek egy egyesülés honlapját nézzétek meg a sajátunkat is így kellene üzemeltetni! Érdekes módon ott mindenről tájékoztatják a tagságot közgyűlés nélkül is. Ha megnéztétek mondjátok el véleményeiteket, mert lehet másképp is. http://www.bhe.hu/ Vig András
Bandesz53 2012-02-13 16:14:53
Tisztelt Krizsanyik Úr!
Végre valaki részletesen tájékoztatja a horgászokat a jelenlegi állapotokról, elismerve, hogy hibáztak is! Természetesen nem mindenben értünk egyet, de legalább leírt egy vitaalapot. Ezeket a véleménykülönbségeket fehérasztal mellett kellene megtárgyalni.
Bandesz

2019.augusztus 18.

Ma
Ilona
névnapja van

Bejelentkezés

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Bojlis csapatunk

Partnereink


Budakalász


Pilisvörösvár


Horgásztó - horgaszto.wyw.hueXTReMe Tracker